Wijnand Slokker

Wijnand is kunstschilder. Hij is geboren in de hongerwinter in Ouderkerk.  Hij woonde op de Amstelzijde waar zijn ouders een garagebedrijf hadden, op de plek waar nu Loetje’s garage is.

Vrijheid
“Schilderen heeft te maken met de vrijheid van geest. Je ziet iets en je wilt het sfeertje pakken. De één kan dat met zang, de ander doet dat weer anders. Ik doe het met vastleggen van wat ik zie. Daar kan ik mijn gevoel in kwijt. Ik maak vaak buitenshuis wat schetsen, die ik thuis op mijn bovenkamertje uitwerk. Ik heb er vaak muziek bij aan staan. Je raakt dan alles kwijt, wordt helemaal leeg. Ik denk dat dat een ultieme vorm van vrijheid is. Meer dan buiten. Daar ben je ook wel bezig, maar binnen doe je er langer over om het uit te werken. Dan ben je de tijd kwijt. Dat is heerlijk.”

Oorlog
“Mijn ouders praatten wel over de oorlog, maar niet veel en ook niet over echt zware dingen. Die hebben ze eigenlijk niet meegemaakt. Soms kwamen er wel verhalen naar voren, maar eerder komisch dan als heldenverhaal, of als een voorbeeld wat angst met je kan doen. Dat voelde je wel.”