Rob ten Have

Rob is geboren op de Nieuwe Prinsengracht in Amsterdam in juli 1945. Hij heeft in Amsterdam gewoond tot hij in 1959 naar Abcoude verhuisde. Daar woonde hij aan het Gein.
Hij werkte bij de post. En heeft altijd fanatiek gewielrend. Nu woont hij in Duivendrecht.

Vrijheid
“Ik ben opa van twee kleindochters. Als ik kranten lees of het nieuws op televisie kijk, dan zie ik al die duizenden en duizenden gevluchte kinderen. Dan vertaal ik dat naar mijn eigen kleinkinderen en dan denk ik: vrijheid is ‘gaan en staan waar je kan’. Dan denk ik, God, wat leven wij in een luilekkerland. Gaan en staan waar je wil, geen paspoort op zak moeten hebben. Geen legitimatiebewijs, noem maar op. Dat is voor mij ultieme vrijheid.” 

Oorlog
“Er werd niet over de oorlog gesproken. Het was geen gespreksonderwerp. Bovendien hadden mijn ouders vijf opgroeiende kinderen, dus ze hadden wel wat anders aan hun hoofd. Nu heb ik wel vragen over de oorlog natuurlijk, maar nu is het te laat. Mijn vader is er niet meer en mijn grootvaders zijn er niet meer. Ik weet wel dat er geen erge dingen zijn gebeurd. Ik heb geen familieleden verloren in de oorlog. Geen executies van familieleden en dat soort dingen. Iedereen is goed en gezond de oorlog doorgekomen.”