Kees Lakerveld

Kees is een geboren en getogen Ouderkerker. In 1940 is hij geboren op de oude Sluisvaart, zoals die vroeger was met de oude huisjes. Helaas is zijn moeder drie weken na zijn geboorte aan kraamkoorts overleden. Hij ging bij zijn opa en oma wonen op de Achterdijk en werd door hen grootgebracht. Toen hij op zichzelf ging wonen, bouwde hij zijn eigen huis aan de Hogerlustlaan.

Vrijheid
“Vrijheid vind ik eigenlijk heel mooi, want het is tegenwoordig van iedereen. Zonder onderscheid naar kleur of geloof. Gelijke monniken, gelijke kappen, gelijke rechten. Vroeger had je katholieken, protestanten en vrij christelijken. Die gingen niet met elkaar om. Nu zit je met zijn allen bij elkaar in de kerk. Als je lief bent voor elkaar, maakt dat allemaal niet uit.”

Oorlog
“Ik heb altijd buiten gespeeld. Gevoetbald. Maar in de oorlog moest je toch voorzichtig wezen. Je moest met bepaalde dingen rekening houden. Daarna heb ik altijd mijn vrijheid gehad. Je zit in een boerendorp, je leefde buiten, je deed alles buiten. Ik heb het oude houten zwembad nog meegemaakt dat in de Amstel lag. We doken onder het hout door en lagen verderop in de Amstel. Dan was de badmeester ons weer kwijt.”