Jos Geijsel

Jos is een geboren en getogen Ouderkerker. Hij werd net na de bevrijding in 1945 geboren. Als sportfysioloog was hij betrokken bij veel Nederlandse topsporters en topploegen (o.a. Olympische waterpoloërs, Ajax, Axel Koenders).

Vrijheid
“Vrijheid betekent voor mij dat je kunt doen en laten wat je wilt. Nederland heeft zich ontworsteld aan de oorlogstijd, waarin de hoogst verantwoordelijke bepaalde wat je mocht zeggen. Als je dat niet deed ging je een gevangenkamp in. Gelukkig zijn de Duitsers van onze vijand in de oorlog inmiddels onze vriend geworden. Maar dat heeft generaties geduurd. Landen als Syrië, Iran, Irak, Turkije bevechten nu de vrijheid, die wij al 75 jaar hebben.”

Oorlog
“Mijn neef Anton stierf toen hij na de bevrijding op bevel van
Jan Hekman, het hoofd van de burgerwacht, vluchtende Duitsers achtervolgde. In de jacht (via de Rondehoep) verloor Anton zijn helm. Achter aan de Nesserlaan ontstond een vuurgevecht. Ze sprongen in een berm en van daaruit heeft Anton zijn hoofd opgericht om even te kijken waar de Duitsers zaten. Hij werd precies geraakt op de plek waar zijn helm had gezeten. Hij is dus twee dagen na de oorlog, als een nawee, gesneuveld. Anton was 24 jaar.”