Hans-Peter van Heusden

Hans-Peter, of H-P, zoals hij over het algemeen wordt aangesproken, is geboren in 1944 en opgegroeid in de Amsterdamse Rivierenbuurt. De laatste twintig jaar bestierde hij samen met zijn echtgenote een bekend ‘bruin’ café aan de Amstelveenseweg in Amsterdam. In 2018 ging hij op 74-jarige leeftijd met pensioen. Sinds 2011 woont familie Van Heusden in Ouderkerk.

Vrijheid
“Het is misschien wel de moeilijkste vraag die je kunt stellen aan mensen. Want dat is voor iedereen anders en heel persoonlijk. Als ik het bij mijzelf houd, dan zal ik moeten vaststellen dat mijn (drang naar) vrijheid wel eens de onvrijheid van iemand anders kan betekenen. Daardoor heb ik al jaren de overtuiging dat vrijheid iets is wat in ieders hoofd zit, in ieders geest zit.

Daarmee bedoel ik dat vrijheid voor mij betekent: het vermogen om onvrij te kunnen zijn.”

Oorlog
“Als kind merkte je er eigenlijk vrij weinig van dat je in een gezin leefde dat de oorlog had meegemaakt. Er werd in ieder geval niet over gesproken. Onderhuids kon ik het wel merken. Zo had mijn moeder een korte broek voor me genaaid. Gemaakt van een oude uniformjas van een Engelse piloot. Dat was hele stugge nare stof en die liet een pijnlijke rode rand na op mijn benen. Net boven mijn knieën. Ik werd geacht daar niet over te klagen. ‘Wij hebben de oorlog meegemaakt,’ waren de woorden van mijn moeder.”