Interviews

Museum Amstelland had een mooie tentoonstelling gepland rondom 75 jaar vrijheid in Nederland.

Het idee was simpel: laat basisschool-leerlingen aan 75-jarigen vragen hoe het is om 75 jaar in vrijheid te leven. Maak ook een mooie foto van de geïnterviewden en toon het resultaat in het museum.

Corona gooide roet in het eten. Eerst konden de kinderen vanwege besmettingsgevaar de interviews zelf niet meer uitvoeren (dat hebben organisatoren Marion Kiewik, Nienke Peeters-Haan en Ad van Fessem uiteindelijk zelf nog kunnen doen). Maar daarna ging alles op slot, inclusief het museum.

We hopen de tentoonstelling later nog eens te kunnen laten zien, als de lockdown voorbij is. Voor nu vindt u op deze site als voorproefje de prachtige foto’s die Vera Keizers maakte en uit elk interview twee korte citaten. 

Hans-Peter van Heusden

Hans-Peter, of H-P, zoals hij over het algemeen wordt aangesproken, is geboren in 1944 en opgegroeid in de Amsterdamse Rivierenbuurt. De laatste twintig jaar bestierde hij samen met zijn echtgenote een bekend ‘bruin’ café aan de Amstelveenseweg in Amsterdam. In 2018 ging hij op 74-jarige leeftijd met pensioen. Sinds 2011 woont familie Van Heusden in Ouderkerk.

Kees Lakerveld

Kees is een geboren en getogen Ouderkerker. In 1940 is hij geboren op de oude Sluisvaart, zoals die vroeger was met de oude huisjes. Helaas is zijn moeder drie weken na zijn geboorte aan kraamkoorts overleden. Hij ging bij zijn opa en oma wonen op de Achterdijk en werd door hen grootgebracht. Toen hij op zichzelf ging wonen, bouwde hij zijn eigen huis aan de Hogerlustlaan.

Rob ten Have

Rob is geboren op de Nieuwe Prinsengracht in Amsterdam in juli 1945. Hij heeft in Amsterdam gewoond tot hij in 1959 naar Abcoude verhuisde. Daar woonde hij aan het Gein.
Hij werkte bij de post. En heeft altijd fanatiek gewielrend. Nu woont hij in Duivendrecht.

Ellie Lubbe

Ellie is geboren in Den Helder op 7 juni 1944. Ze was getrouwd met Kees Lubbe, de oudste zoon van de wagenmaker die achter de Oude Smidse in Ouderkerk woonde.

Harm Mink

Harm is een geboren en getogen Ouderkerker. Hij werd in de oorlog (1943) geboren op het grachtje achter de Plus. In de winter, als het peil van de Amstel hoog was, stond het water bij hem in huis. Nu woont hij in wijk Benningh.

Jos Geijsel

Jos, sportfysioloog, is geboren en getogen Ouderkerker. Hij werd net na de bevrijding in 1945 geboren.

Marjan Poort-Wesseling

Marjan is een geboren (1945) en getogen Ouderkerker. Ze woont nu aan de Hogerlustlaan. In oktober wordt ze 75 jaar.

Pieter Coenen

Pieter is geboren in Hoogeveen op wat daar de bevrijdingsdag was: 13 april 1945.

Wijnand Slokker

Wijnand is kunstschilder. Hij is geboren in 1944, in de hongerwinter in Ouderkerk.  Hij woonde op de Amstelzijde waar zijn ouders een garagebedrijf hadden, op de plek waar nu Loetje’s garage is.